בעבר הרחוק שימשו הפאות את בני המעמד הגבוה ונחשבה לסמל סטטוס, וכיום נהנים מהן בעיקר ציבור הקרחים והציבור היהודי האורתודוכסי.
פאות מורכבות משני חלקים – רשת ושיער, כאשר החלוקה היא לארבעה חלקים עיקריים:
חלק עליון – נמצא על החלק העליון של הראש, הקודקוד
חלק אמצעי – ממוקדם בחלקו האחורי של הראש
חלק עורפי – נמצא על העורף
האוזניים – ממוקמות על הרקות משני צדי הראש
כשמדובר בפאה העשויה בעבודת יד משתמשים בדרך כלל ברשת דקה עם חורים קטנים לעומת פאה העשויה במכונה ולה רשת עבה יותר. ישנן פאות מהיוצרות בטכנולוגיה משולבת של עבודת יד ומכונה. השיער הנשזר לפאה נחלק לשלושה סוגים עיקריים: שיער טבעי מבני אדם, שיער טבעי מן החי, ושיער מלאכותי.
שיער מבני אדם: שער זה נאסף ממקומות שונים בעולם הנבדלים בגוון ובמרקם: שער אסיאתי הינו שיער עבה ברובו ובצבעים כהים. שיער הודי הינו ארוך, דק או, גלי או חלק בצבעים כהים. שיער אירופאי שמקורו במזרח אירופה יהיה בדרך כלל חלק עד גלי בגוונים בהירים של בלונד עד חום, ונחשב למבוקש במיוחד. שיער דרום אמריקאי הינו שיער עבה, ארוך, וחלק בגוונים כהים.
שיער מן החי: השימוש היחיד בייצור פאות בשיער מסוג זה הינו ערבוב שיער טבעי של בני אדם עם שיער יאק המוזיל את עלויות ייצור הפאה.
שיער סינטטי: בפאות מסוג זה משתמשים בסיבים סינטטיים כגון: קנאקאלון, אלורה, היי טמפ פייבר, הייר ועוד. הסיבים הסינטטיים נבדלים זה מזה באיכותם, בגמישות, ברכות, בחוזק, בצבע ועדיין אינם דומים בצורה מושלמת לשיער טבעי.
תחזוקת הפאות:
תחזוקת הפאה הינה לפי סוג הפאה, אך בכל מקרה מומלץ להסירה בזמן מקלחת או שינה. את הפאות רצוי ומומלץ לחפוף פעם בשבועיים עד חודש, בעזרת שמפו ומרכך ייעודיים.